В края на XIX и началото на XX век в региона Македония исторически са

...
Коментари Харесай

Заев: В края на XIX век в Македония са живели и македонци, и българи |

В края на XIX и началото на XX век в региона Македония исторически са живели македонци, които са говорили на македонски език, само че са живели и българи, които са говорили на български език. Имало е хора, които са се чувствали македонци, хора, които са се чувствали българи, само че и хора, които са се чувствали и македонци, и българи, съобщи през днешния ден пред публицисти министър председателят Зоран Заев.

И с това общо минало, което е и македонско, и българско, което е част от нашата обща история, са произлезли двата модерни нации със своите два модерни езика: това са македонският език - със своя типов книжовен македонски език, и българският език - със своя типов книжовен български език. Това е решението, твърди Заев.

Той съобщи, че нашите езици произлизат от " старославянската книжовност и просвета ", глаголицата и кирилицата:

Днес имаме " рака " в Македония, " ръка " в България, " рука " в Сърбия - това са корените. Корените можем да ги гледаме като нещо общо, което ни сплотява, или като нещо, което ни разделя. Ако сме европейци и сме умни, ще гледаме първото, разяснява македонският министър председател.

Ако не признаем слабостите на историята, не можем да изградим общо бъдеще. Нуждаем се от история, която гради мост на другарство сред народите, ние сме затрупани от истории, които основават раздори и подтикват към непоносимост. Нека живеем през днешния ден. Време е да създадем история, която дава бъдеще за младежите и бъдещите генерации, призова Зоран Заев.


Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР